Display and counter in tree landscape

2018, 150 x 228 cm, olie verf op canvas

Kunstenaars in de Kazerne, 2018

De oude brandweerkazerne aan de Harm Smeengekade, die inmiddels gesloopt is, was tot juni 2018 het atelier van een groep kunstenaars. Zij bouwden hun ateliers om tot expositieruimte en openden de deuren een weekend lang voor publiek. De twaalf kunstenaars, waaronder ik, lieten een selectie van hun beelden zien. Bezoekers konden er kennismaken met de makers en hun werk. Deze expositie werd in samenwerking met gastsprekers uit het culturele veld en vertegenwoordigers van de gemeente verzorgd.

Het werk ‘Display and counter in tree landscape’ was hier voor het eerst te zien, samen met een aantal eerdere werken, in een nieuwe installatie setting. Voor dit werk liet ik me o.a. inspireren door het boslandschap van de Hoge Veluwe. Interieur en landschap lopen in elkaar over. Vergelijkbare meubels als in het schilderij waren terug te zien in de expositieruimte.
Het werk verbeeldt het schijnbare menselijke onvermogen om de wereld waarin we eigenlijk leven – waarin het menselijke en niet-menselijke verstrengeld zijn – te ‘denken’. Het idee van verstrengeling maakt al onze muren, onze pogingen om binnen te isoleren ten opzichte van buiten, behoorlijk belachelijk. Het betekent ook dat ruimte, een plek, niet langer een fijn, menselijk, knus concept is. Alles heeft een plek. 

Overview

Wil je meer weten of zien?